Bureau Krediet Registratie (BKR)

Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel, worden van elk persoon in Nederland met een kredietfaciliteit een dossier bijgehouden in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI).

Onder kredietfaciliteiten vallen persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, creditcards, kredieten op betaalrekeningen en verzendhuiskredieten (H&M, Wehkamp, Otto etc.), hypotheken vallen hier echter niet onder, tenzij er een aantal maanden betalingsachterstand is. Ook studiefinanciering van de Informatie Beheer Groep wordt niet geregistreerd. Tegenwoordig worden ook telefoonabonnementen, van bij het BKR aangesloten telefoonbedrijven, geregistreerd.

Naast het registreren van verschillende soorten leningen worden ook betalingsachterstanden van geregistreerde faciliteiten bijgehouden. Een veel voorkomend misverstand is dus dat geregistreerd staan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) niet per definitie slecht hoeft te zijn. Zeker als u bedenkt dat er meer dan 10 miljoen Nederlanders geregistreerd staan met een vorm van krediet.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) wordt door geldverstrekkers gebruikt om de kredietwaardigheid van mensen die een lening aanvragen te toetsen. Het BKR kan bij de aanvraag van een lening doorslaggevend zijn voor het resultaat, zo wordt bijvoorbeeld in veel gevallen een aanvraag afgekeurd als er betalingsachterstanden zijn of recent zijn geweest.

Elke bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) aangesloten deelnemer is verplicht om betalingsachterstanden te melden bij het BKR. Voordat een deelnemer dit mag melden moeten zij u eerst op de hoogte stellen over de voorgenomen melding bij aanhoudende wanbetaling, ze moeten u dus eerst waarschuwen en een kans geven om melding te voorkomen. Het moment van achterstand tot de melding aan het BKR duurt varieert tussen de 2 en 4 maanden, dit is afhankelijk van de overeenkomst.

Achterstandmeldingen of andere onregelmatigheden worden geregistreerd met een "A" (achterstand) codering, de hoogte van de achterstand is niet van belang. Als de achterstand is hersteld dan wordt dat ook geregistreerd, de gebeurd met een "H" (hersteld) code, dit gebeurd alleen als de overeenkomst blijft lopen. Wordt de overeenkomst beeindigd bij het inlopen van de achterstand dan wordt er een einddatum bij de overeenkomst geplaatst. Na vijf jaar verdwijnen de gegevens van beeindigde overeenkomsten automatisch uit het systeem.

Naast deze genoemde codes zijn er ook een aantal bijzondere codes. Hieronder worden deze codes kort uitgelegd:

  • Code 1: Deze codering geeft aan dat er een aflossingsregeling of schuldregeling heeft plaats gevonden nadat er een achterstand is ontstaan.
  • Code 2: De (restant) vordering is opeisbaar gesteld.
  • Code 3: Er is een bedrag van EUR 250,= of meer afgeboekt. Alleen als er sprake is van finale kwijting moet er en einddatum opgegeven worden.
  • Code 4: Kredietnemer is/was onbereikbaar.
  • Code 5: Sinds 01-01-2010 is deze code actief. Er is een preventieve betalingsregeling getroffen, deze code is tijdelijk van aard, na beeindiging van de regeling wordt de codering verwijderd.

Als particulier heeft u de mogelijkheid om uw Bureau Krediet Registratie (BKR) te raadplegen, deze gegevens kan u via uw bank bij het BKR opvragen.